Artsen zitten met overschot AstraZeneca - NVDA

Artsen zitten met overschot AstraZeneca

Hoogstwaarschijnlijk verdwijnen tienduizenden AstraZeneca-vaccins die bij huisartsen in de koelkast liggen in de prullenbak. In Nederland is geen vraag meer naar het vaccin, maar de prikken naar het buitenland vervoeren is verboden. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ).

Kwaliteitswaarborging
De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. “Aan een prik zitten hoge eisen, als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid”, zegt de woordvoerder. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. “Ook niet wanneer dit gratis is, en voor een goed doel.” Het ministerie van VWS erkent ook dat ‘een deel’ van de vaccins hoogstwaarschijnlijk vernietigd zal worden.
Onbegrijpelijk
Erg pijnlijk, vindt huisarts Dennis Mook-Kanamori. Hij zit met bijna 10.000 overgebleven vaccins, vanwege een gezamenlijke prikactie met 150 huisartsen in de regio Leiden. De vaccins zijn bewaard volgens de voorschriften van het RIVM, benadrukt hij. “We hebben de koelkasten gekoppeld aan een alarmeringssysteem, zodat je per minuut de juiste temperatuur kunt lezen. Het overgrote deel van de vaccins zit nog in een geseald doosje. En toch moeten ze de prullenbak in.”
Voor niets in de koelkast
De huisartsen kampen met het overschot omdat het AstraZeneca-vaccin na twee prikpauzes snel aan populariteit verloor, vermoedt de landelijke huisartsenvereniging LHV. Vanaf afgelopen vrijdag kunnen AstraZeneca-ontvangers zich daarom aanmelden voor een tweede prik met Pfizer. Tot nu toe ontving de GGD landelijk 18.000 aanmeldingen voor zo’n gemengde prik.
Lees het volledige artikel hier.