De laatste donderdag van september: de dag van de triagist - NVDA

De laatste donderdag van september: de dag van de triagist

Deze dag zet de NVDA alle triagisten in het zonnetje! Hun werk is van onschatbare waarde. Dit is de afgelopen maanden sinds de corona uitbraak maar weer eens extra gebleken. Dagelijks is het hun taak de aard en urgentie van telefoontjes naar de spoedpost in te schatten. Een belangrijke taak die grote waardering verdient.

Kees Gillis, voorzitter NVDA: ‘Door Corona is er minder aandacht geweest voor de huisartsenspoedzorg, maar het werk is daar gewoon doorgegaan. De werkdruk is daar hoog en er is nog steeds een tekort aan triagisten. En het is terecht dat triagisten ook onder de zorgbonusregeling vallen. We zetten ze vandaag graag in het zonnetje’.

Op de dag van de triagist is het goed dat patiënten zich realiseren dat bellen of een bezoek aan de huisartsenpost moet gaan om spoedeisende hulp die niet kan wachten. Dat leidt vast tot minder telefoontjes en bezoeken en dus tot minder wachttijd.

Ontstaan van de dag van de triagist

De dag van de triagist (#DVDT) is in aanwezigheid van 120 triagisten gelanceerd tijdens de HAP-dag op 20 september 2016. Het werd hoog tijd dat de triagisten in de schijnwerpers staan. Voor veel functies en beroepen bestond al een ‘De Dag van…’, maar destijds nog niet voor triagisten. De Commissie Beroepsgroep Triagisten van de NVDA riep daarom deze speciale dag in het leven; jaarlijks op de laatste donderdag van september.

Zie ook