Verlagen toelatingseisen opleiding? Niet eens over nadenken! - NVDA

Verlagen toelatingseisen opleiding? Niet eens over nadenken!

Coalitiepartijen stellen dat er ‘geen belemmeringen moeten zijn voor gemotiveerde studenten die de stap naar de pabo willen maken’. Zij stellen voor de toelatingseisen te verlagen. Voor doktersassistenten en triagisten gaat de NVDA hier niet eens over nadenken!

Mocht de coalitie eventueel eens op het idee komen dat de verlaging van toelatingseisen ook voor de doktersassistenten en triagisten een optie kan zijn, dan roept de NVDA nu al op deze verleiding te weerstaan. Een dergelijke ‘verlaging van de belemmeringen voor gemotiveerde studenten’ gaat de tekorten aan doktersassistenten en triagisten niet oplossen.

De politiek is op de hoogte dat het steeds lastiger is om vacatures in te vullen. Dan mág je nooit in de verleiding komen om de instroomeisen te verlagen. Want dat gaat immers altijd ten koste van de kwaliteit. De complexe zorgvraag van de patiënt vraagt om goed opgeleide doktersassistenten, ook om de patiëntveiligheid te waarborgen. Een versoepeling van de toelatingstoetsen gaat de tekorten echt niet oplossen.

Echt niet

In de paniek van alledag moet je geen kwaliteit willen inleveren. De NVDA gaat hier op voorhand niet eens over nadenken! Het werkelijke probleem zit namelijk in de werkdruk, de bureaucratie, de erkenning en het salaris van doktersassistenten.

Kees Gillis.

 

Zie ook