Als doktersassistent weet je hoe belangrijk het is om te doen wat je leuk vindt én stevig in je schoenen te staan. Dat is ons uitgangspunt in de laatste aflevering van het tweede seizoen van onze podcastserie Is er ook een doktersassistent in de zaal? Je hoort alles over de cao, juridische hulp en doorgroeien in je vak. Te gast zijn Jacqueline Cenin en Steven Bergwerff.
Jacqueline is doktersassistent en lid van de Ledenraad van de NVDA, dé beroepsvereniging voor doktersassistenten in Nederland. En ze geeft regelmatig gastlessen namens onze organisatie op MBO-scholen. Met al deze verschillende rollen ziet ze van dichtbij welke rol NVDA speelt bij de onderhandelingen over de cao, hoe we meepraten over onderwijs en beleid en hoe we doktersassistenten verder helpen in hun loopbaan. Ze is enthousiast over het lidmaatschap want zo zegt ze in de podcast ‘samen weet je meer en sta je sterker’.
Om te zorgen dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelen en om jou de kans te geven jezelf verder te ontwikkelen in je vak bieden we trainingen, sturen we je nieuwsbrieven, vullen we maandelijks een vakblad én wisselen doktersassistenten ervaringen uit in onze veelbeluisterde podcast. Meestal zijn we als NVDA vooral achter de schermen actief. Maar op de momenten dat het telt zijn we zichtbaar.
Juridische vragen? Ook dan sta je er niet alleen voor
Wat doe je als je werkgever over je uren heen gaat? Of als je een vaststellingsovereenkomst voor je neus krijgt? Daarvoor kun je terecht bij Steven Bergwerff. Steven is arbeidsrechtadvocaat en helpt NVDA-leden met duidelijke uitleg en praktisch advies.
Of het nu gaat om verlof, ziekte, contracten of ontslag: als lid krijg je snel antwoord en weet je waar je aan toe bent. Vaak al binnen een dag. En dat eerste gesprek van een half uur is helemaal gratis. Volgens Steven geeft zo’n gesprek vaak al meteen richting. Je weet wat je mogelijkheden zijn. Dat geeft rust.
Durf op te komen voor jezelf
De rol van doktersassistent is veranderd. De verantwoordelijkheden nemen toe, en je verdient erkenning voor je kennis en ervaring. Daarom ontwikkelden we een nieuwe functie: doktersassistent C. Deze rol is bedoeld voor de ervaren assistent die net dat stapje extra zet. Met een bijpassende inschaling en doorgroeimogelijkheden in het vak.
Veel doktersassistenten zijn er voor iedereen. Maar wie zorgt er voor jou? Jacqueline en Steven zien het vaak: overwerken wordt normaal, scholing schiet erbij in en de cao verdwijnt uit beeld. Daarom is het zo belangrijk dat je je rechten kent. Het helpt je om voor jezelf op te komen in een gesprek over bijvoorbeeld salaris, scholing of werktijden. Toch vindt niet iedereen het gemakkelijk om het gesprek aan te gaan. Jacqueline en Steven delen hun tips.
Tips voor een goed gesprek met je werkgever
- Bereid je voor. Noteer wat je wilt bespreken.
- Weet wat je waard bent. Jouw inzet telt.
- Zoek samen naar een oplossing. Het hoeft niet alles-of-niets te zijn.
- Blijf in gesprek. Erover praten lucht op en helpt verder.
Ben je lid van de NVDA? Dan kun je bij dit soort gesprekken extra ondersteuning krijgen. Je hoeft het lidmaatschap niet (helemaal) zelf te betalen. Je werkgever is verplicht om 70% van je lidmaatschap te vergoeden via de cao en betaalt soms zelfs het hele bedrag.
Meedenken, meebeslissen, meegroeien
De Ledenraad van de NVDA adviseert het bestuur en beslist mee over onder meer de cao. Volgens Jacqueline is er altijd ruimte voor nieuwe leden, uit alle werkvelden: huisartsenzorg, ziekenhuis, jeugdgezondheidszorg en meer. Wil jij je stem laten horen, je netwerk uitbreiden en meedenken over de toekomst van het vak? Meld je aan!
Wil je weten wat de NVDA nog meer voor jou kan betekenen? Of ben je benieuwd naar de hele aflevering met Jacqueline en Steven? Beluister ‘m nu!
Juridische hulp via de NVDA – zo werkt het
Ben je lid van de NVDA? Dan heb je recht op juridisch advies. De route is eenvoudig:
Stap 1: neem contact op met de NVDA en leg je vraag voor.
Stap 2: het secretariaat bekijkt of je wordt doorverwezen naar jurist Steven Bergwerff.
Stap 3: Steven neemt snel contact op (vaak nog dezelfde dag) om een belafspraak te maken.
Stap 4: Je krijgt een eerste, gratis adviesgesprek van een half uur.
Dat gesprek geeft richting en duidelijkheid. Voor uitgebreidere ondersteuning adviseert Steven om een rechtsbijstandverzekering achter de hand te hebben.