Geen dag hetzelfde: het veelzijdige werk van een doktersassistent - NVDA

Geen dag hetzelfde: het veelzijdige werk van een doktersassistent

Als doktersassistent weet je nooit precies wat je dag zal brengen. De ene patiënt heeft een korte, duidelijke vraag, terwijl de andere een ingewikkeld medisch verhaal deelt. Juist deze afwisseling maakt het werk zo boeiend. Je bent het eerste aanspreekpunt in de praktijk en speelt een cruciale rol in de zorg voor patiënten. Marjolein en Danielle vertellen in onze podcastserie Is er ook een doktersassistent in de zaal? hoe zij omgaan met de dynamiek van de dag.

Taalbarrières en culturele verschillen

Dagelijks ontmoet je mensen met verschillende achtergronden. Soms is er een taalbarrière, waardoor je creatief moet zijn in de communicatie. In veel gevallen zijn het de kinderen die voor in het gesprek aan de telefoon of aan de balie als vertaler fungeren. Dit kan lastig zijn, zeker bij gevoelige gesprekken. In zulke situaties is het belangrijk om extra tijd te nemen en eventueel een afspraak bij de huisarts te plannen. Ook apps zoals Google Translate zijn hier een uitkomst.

Daarnaast brengen cultuurverschillen soms andere verwachtingen met zich mee. In sommige landen is het gebruikelijk om direct naar een specialist te gaan, terwijl de huisarts in Nederland een centrale rol speelt. Patiënten goed informeren en begeleiden is daarom een belangrijk onderdeel van je werk.

Samenwerken met collega’s

Een fijne werksfeer is essentieel, maar soms brengt iedereen zijn eigen zorgen van thuis mee. Dit kan de samenwerking met collega’s beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om elkaar respectvol aan te spreken en samen te zorgen voor een positieve werkomgeving. Dit draagt niet alleen bij aan je eigen werkplezier, maar ook aan de kwaliteit van zorg die je als team levert.

Bijzondere momenten aan de balie

Iedereen die als doktersassistent werkt, kent de onverwachte situaties aan de balie. Van patiënten die plotseling dat potje urine op de balie zetten tot dakloze mensen die hulp zoeken. In sommige praktijken is de zorg voor kwetsbare groepen een belangrijk onderdeel van het werk. Dit vraagt extra kennis over regelingen en mogelijkheden om mensen op de juiste manier te ondersteunen.

Soms maken ingrijpende gebeurtenissen indruk. Zo vertelt Marjolein over het onverwachts overlijden van een patiënt in de praktijk. Op zulke momenten is het fijn om met collega’s na te praten en ervaringen te delen. Dit helpt bij de verwerking en zorgt ervoor dat je sterk in je werk blijft staan.

Empathie maakt het verschil

Een goede doktersassistent heeft niet alleen medische kennis, maar ook een groot empathisch vermogen. Patiënten voelen zich gezien en gehoord wanneer je vriendelijk en begripvol reageert. Een klein gebaar, zoals je voornaam noemen bij het aannemen van de telefoon of een geruststellende toon, kan al een groot verschil maken.

De kracht van afwisseling

Het werk van een doktersassistent is constant in beweging. De zorgvraag groeit en taken worden uitgebreider. Toch is juist deze dynamiek wat het vak zo waardevol maakt. Het besef dat je iemand hebt kunnen helpen, zelfs al is het maar door een luisterend oor te bieden, geeft veel voldoening.

Wil je meer verhalen en inzichten van collega-doktersassistenten? Luister dan naar de podcast Is er ook een doktersassistent in de zaal? en ontdek hoe anderen omgaan met de uitdagingen van dit prachtige vak.

Luister de podcast nu op Spotify en vergeet je niet te abonneren om het kanaal om geen enkele aflevering te missen!

Of luister via de website!