WKKGZ

De tijd dat anderen over jouw werk besluiten kunnen nemen zonder naar jouw mening te luisteren, is voorbij.  Want vanaf 1 juli 2023 moet je als doktersassistent inspraak hebben op de invulling van jouw werk, en op de kwaliteit van zorg die jouw instelling of praktijk biedt. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

De Wkkgz regelt het bieden van ‘goede zorg’. Daarom staat er in de wet wat goede zorg precies inhoudt. Met ingang van 1 juli 2023 is de inspraak voor alle zorgprofessionals, dus ook de doktersassistenten, beter geregeld.

De gelegenheid tot het uitoefenen van invloed moet worden geboden aan alle bij de zorgaanbieder werkzame zorgverleners: in dienstverband, als uitzendkracht of met een ander contract. Het moet natuurlijk wel gaan om onderwerpen die te maken hebben met directe zorgverlening en hun vak.

Hoe?

Je gaat dus meer meepraten over je eigen werk. Iedere praktijk of instelling is vrij om de inspraak zelf te organiseren. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld regelmatig overleggen organiseren waarin doktersassistenten en andere zorgprofessionals hun eigen ideeën over de geboden zorg naar voren kunnen brengen. Doktersassistenten hebben vaak goede ideeën om de kwaliteit van zorg te verbeteren, omdat ze veel patiënten zien en vaak als eersten signalen opvangen als er bijvoorbeeld in de organisatie iets mis gaat.

Adviesraden oprichten

In grotere zorginstellingen kan de invloed van zorgprofessionals op het beleid worden geregeld door bijvoorbeeld adviesraden in te stellen. De NVDA ondersteunt doktersassistenten in ziekenhuizen bijvoorbeeld om een PoliPlatform, PolikliniekAssistentenRaad (PAR) of DoktersAssistentenRaad (DAR) binnen een ziekenhuis op te zetten. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met beleidsmedewerker Menkelien Sikkema via vrijwilligers@nvda.nl

Scholingen

Je gaat dus meer meepraten over je werk. De NVDA academie heeft drie scholingen waarin je kunt leren om beter te laten zien waar jij voor staat in je werk en om meer constructief mee te denken en te praten.

  • Jij hebt meer impact dan je denkt
    Je hebt het vast wel meegemaakt: je brengt iets in tijdens een werkoverleg en er wordt bepaald niet instemmend gereageerd. Hoe krijg je voor elkaar wat je graag zou willen of wat nodig is voor het goed uitvoeren van je functie? Dat leer je in deze scholing.
  • Invloed op je werkomgeving
    In deze scholing werk je aan je persoonlijke effectiviteit. Je leert om constructief samen te werken met anderen om je doelen te bereiken. Je leert resultaatgericht te denken, te overleggen én aan te sluiten bij de ander. Je leert vriendelijk maar kordaat feedback te geven en grenzen te stellen.
  • Ken jezelf en wees een professional
    Je wilt iets veranderen op je werk, maar het lukt je niet omdat andere medewerkers andere zaken belangrijker vinden. Herken je dat? Dan is deze scholing van twee dagdelen echt iets voor jou. Je leert wat je persoonlijke inbreng kan zijn en je leert gestructureerd te werken.

Lees meer

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacyverklaring NVDA

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg