GGD

JBp20150714-5319Bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) gaat het om het voorkomen en bestrijden van risico’s voor de volksgezondheid. Daarbij kun je denken aan infectieziekten zoals TBC en hepatitis B. Doktersassistenten werken aan de telefoon en aan de balie. Verder assisteren zij de arts bij onderzoeken en medische verrichtingen.

Wat doet de doktersassistent?

  • onderzoekgegevens registreren
  • onderzoek doen
  • medisch-technische handelingen, zoals het zetten en aflezen van Mantoux (TBC), bloed afnemen en
    röntgenfoto’s maken

De doktersassistent werkzaam bij een GGD triageert aan de telefoon: waarvoor komt iemand en welke onderzoeken zijn er nodig? Vervolgens plant zij deze in. Zij werkt mee aan bron- en contactopsporingen. Zij stuurt aan de balie de andere medisch technisch medewerkers aan die ingeroosterd zijn voor de röntgenkamer en laboratorium. Deze werkzaamheden rouleren onder de Medische Technisch Medewerkers.

Screening
De doktersassistent heeft haar eigen spreekuren op verschillende locaties. Zij organiseert deze zelfstandig en voert deze zelfstandig uit binnen de protocollen. Zij verricht medisch-technische handelingen, zoals het zetten en aflezen van Mantoux , bloed afnemen (venapuncties), controleren van leverfuncties, röntgenfoto’s maken, sputum-inducties afnemen en BCG-vaccinaties zetten bij volwassenen, kinderen en baby’s, indien deze hiervoor in aanmerking komen. en doet dit geheel zelfstandig binnen de hiervoor geldende protocollen. Zij werkt actief mee aan de organisatie van de screening op tuberculose voor immigranten, asielzoekers en vluchtelingen.

Verder werken er bij de GGD doktersassistenten op de SOA-afdeling, reizigersafeling en afdeling Jeugdgezondheidszorg. Zij hebben hun eigen specifieke werkzaamheden.

 

Contact

NVDA
Othellodreef 91- 95
3561 GT Utrecht
Routebeschrijving

tel. 030 - 2631040
Neem contact met ons op