• Home
  • Slim naar rookvrije patiënten

Slim naar rookvrije patiënten

In veel huisartsenpraktijken begeleiden POH’s rokers om te stoppen. Maar ook doktersassistenten kunnen veel doen om mensen te bewegen naar een rookvrije leefstijl. Trouwens, niet alleen in huisartsenpraktijken, maar in alle werkvelden kunnen doktersassistenten bijdragen aan een rookvrije generatie. Met een rookvrije generatie bedoelen we: kinderen die vrij van rook opgroeien en ook niet in de verleiding komen om te gaan roken. Mensen die vanaf 2017 een kind krijgen, kiezen ervoor om hun kind rookvrij te laten opgroeien. Is dat niet fantastisch?

Dagelijks raken kinderen/jongeren verslaafd aan roken
Ruim de helft van de rokers sterft aan de gevolgen van roken. (Mee)roken kan ook de oorzaak zijn van ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Daar willen we kinderen en iedereen tegen beschermen.
Niet-roken maakt dat wonden sneller genezen. Rookvrij zijn zorgt voor betere conditie, meer lucht en een makkelijker sociaal contact. Ook voor zwangeren zijn niet-roken en een rookvrije omgeving beter in verband met de gezondheid van het ongeboren kind.

Wat kun jij als doktersassistent doen?
Heel veel. Maar hoe geef jij in het algemeen rokers een prikkel naar motivatie om te stoppen, juist als er nog geen klachten zijn? Welke mogelijkheden zijn er voor jou om roken bij patiënten aan te kaarten?
Daar heeft Linda de Boer-Hendriks, zelf doktersassistent en gekwalificeerd stoppen met roken-coach, in samenwerking met de NVDA academie een leuke workshop voor ontwikkeld: ‘Slim naar rookvrije patiënten’.

Deze praktische workshop kent veel interactie in afwisseling van weetjes, filmpjes en doen. Voorafgaand aan de workshop krijg je een korte vragenlijst met vragen over ervaringen met rokers in jouw werksituatie. En daarmee sta jij in deze cursus centraal.

Tijdens deze workshop leer je:
– de (medische) achtergronden en effecten van verslaving aan roken;
wat de effecten van eerste-, tweede- en derdehands roken zijn;
– werken volgens actuele standaarden en richtlijnen over stoppen met roken.

Na deze workshop kun je:
– rookgewoonten binnen het gezin en sociale omgeving herkennen;
– goede tips aan kwetsbare groepen (zwangeren, jonge kinderen, mensen met lage SES) geven;
– stoppen met roken bespreekbaar maken en patiënten positief prikkelen;
– rokers met handvatten en tips motiveren tot actie;
– patiënten informeren over de positieve effecten van de gezonde rookvrije leefstijl, het belang van het veranderen van (slechte) gewoonten en de soorten hulp die beschikbaar zijn naar stoppen met roken.

 Competenties

  • Communiceren
  • Vakinhoudelijk handelen
  • Samenwerken
  • Maatschappelijk handelen.

Informatie:
Kosten: niet-leden: € 85,00. NVDA-leden: € 50,00. (Lid worden)
Accreditatie: is aangevraagd bij de CADD.
Reserveer nu snel je plaats, want vol=vol!

Waar en wanneer?
Utrecht, 15 november 18:00 – 21.00 (inloop vanaf 17.30 uur met broodmaaltijd).
Inschrijven>

Contact

NVDA
Othellodreef 91- 93
3561 GT Utrecht
Routebeschrijving

tel. 030 - 2631040
Neem contact met ons op