Rookvrije gezondheid
Stoppen met roken is niet alleen van belang bij chronische aandoeningen, maar ook bij mensen die nog geen klachten hebben. Multidisciplinair samenwerkende zorgverleners streven een programmatische aanpak na. Ook doktersassistenten (in alle werkvelden) zijn onmisbaar hierin en dragen bij aan een rookvrije generatie.
Denk niet alleen aan patiënten met aan roken gerelateerde klachten of aandoeningen, of diabetes. Denk juist ook aan ouders met kinderen met astma en/of recidiverende bovenste luchtweginfecties, zwangere vrouwen en hun partners of bij zwangerschapswens. Meerokers, zoals kinderen, ondervinden ook de schadelijke effecten van tabaksrook.
Preventie
Driekwart van de Nederlandse rokers rookt dagelijks (onderzoek van Trimbos). Het hoogste percentage rokers valt in de leeftijdscategorie tussen de 20 tot 30 jaar. Meer dan 60 procent van de rokers in deze leeftijdsgroep zei dagelijks te roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Naast de arts, heeft de doktersassistent een belangrijke taak in preventie: advies en voorlichting over een gezonde leefstijl en leefomgeving.
Routekaart Stoppen met Roken
De routekaart Stoppen met Roken voor zorgverleners (pdf, versie 2023.2) is een ontwerp van Linda de Boer, voorzitter NVDA Regio Limburg, info@aesculaap-ma.nl.
Verslaving
Stoppen met roken heeft een groot positief effect op de gezondheid. Vrijwel direct! Je kent ongetwijfeld patiënten die graag willen stoppen met roken, maar dat ongelooflijk moeilijk vinden. Ze zijn ten prooi gevallen aan een (soms) hardnekkige verslaving (pdf).
Het aandeel van de doktersassistent
Als doktersassistent heb je een niet te verwaarlozen rol in het bespreekbaar maken van een rookverslaving. Je kunt de patiënt uitleggen dat stoppen altijd zin heeft, ook op de heel korte termijn. Praat eerst met je werkgever/huisarts over welke bijdrage jij kunt leveren, al dan niet in relatie met de klachten van de patiënt.
Gezondheidseffecten
Gestopt met roken? Je gezondheid verbetert snel! Al na 20 minuten dalen de bloeddruk en de hartslag. Na 48 uur is alle nicotine is uit het lichaam. Na 72 uur heeft je patiënt meer energie, na twee tot twaalf weken zien we dat longfunctie en bloedsomloop zijn verbeterd. Op de langere termijn is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd. Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.
Het Kabiz register beroep Stoppen met Roken coach waarborgt de kwaliteit van stoppen-met-rokenbegeleiding.
Zie ook
- Scholing en online webinar ‘Slim naar Rookvrije patiënten’ (NVDA academie)
- Routekaart Stoppen met Roken voor zorgverleners (pdf, versie 2023.2)
- Zorgstandaard Tabaksverslaving 2022 (gratis downloaden)
- Kabiz register beroep Stoppen met Roken coach
- Een rookvrije zorg
- Partnership Stoppen met Roken
- Rookvrije Start
- www.ikstopnu.nl
- Stoptober
Dossier (alleen voor leden)