NVDA on air!

De NVDA gaat on air! De NVDA nodigt je van harte uit om deel te nemen aan de webinar NVDA ON AIR. Dit webinar vindt plaats op donderdag 18 november van 19.30-22.00 uur. Meld jij je ook aan?

Je kunt het webinar live volgen vanuit jouw (bureau-)stoel, achter het bureau of lekker in de woonkamer.

De coronapandemie. We hebben er allemaal mee te maken gehad, zowel op ons werk als privé. Hoe heb jij persoonlijk dit anderhalf jaar ervaren en hoe denken andere professionals hierover? Stel je vragen aan andere collega’s en professionals.

Webinar on air 2021...

Verrassingsbox

Tijdens het NVDA-congres krijgt iedere deelnemer een goodiebag met leuke gadgets. Voor het webinar hebben we een verrassingsbox. Deze box krijg je voorafgaand aan het webinar toegestuurd. Zo heb je thuis een beetje het NVDA-congresgevoel en maken we er ook dit jaar een leuke, lekkere en informatieve avond van!

Programma

Donderdagavond 18 november, 19.30 – 22.00 uur.

Workshop: Nieuwe richtlijnen cervixscreening

Sandra van Dijk is programmamanager bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (RIVM)

Zij gaat in op de toekomstige vernieuwingen binnen het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Een aantal jaar geleden is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vernieuwd. Toen werd de HPV-test toegevoegd. Ook kwam de mogelijkheid van een zelfafnameset voor mensen die een uitstrijkje vervelend vinden en anders niet mee zouden doen. Ook de scholing voor doktersassistenten was vernieuwd.

In deze workshop hoor je de ervaringen met dit programma tot nu toe, maar ook over toekomstige vernieuwingen. Inmiddels staan er namelijk alweer nieuwe veranderingen voor de deur, op basis van een advies van de Gezondheidsraad uit dit najaar. Hoe gaan we onnodige doorverwijzingen verminderen en wat wordt de toekomst van de zelfafnameset?

Workshop: Jeuk, je zal het maar hebben!

Kasia Huisman is expert op het gebied van wondzorg en auteur van diverse publicaties

Zij neemt verschillende soorten jeuk onder de loep. Jeuk is een sensatie in de huid die uitlokt tot krabben. Het is een van de meest voorkomende huidklachten. Jeuk kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven: het kan leiden tot slapeloosheid, depressie en even tot agressie. Bij ouderen kan het moeilijk zijn om de oorzaak van het symptoom jeuk te herkennen vanwege de frequente comorbiditeit en polyfarmacie.

De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij ouderen is een droge huid (xerosis cutis). Jeuk is een karakteristiek symptoom van veel huidziekten, zoals psoriasis, urticaria, eczeem en scabiës, maar jeuk kan ook aanwezig zijn zonder huidafwijkingen, denk aan zwangerschapsjeuk?

Aan tafel: Covid-19

Presentatrice Martine van Os leidt het tafelgesprek. Martine van Os kennen wij als presentatrice bij Omroep MAX waar zij onder andere het programma ‘We zijn er bijna’ en Tijd voor Max presenteert.

Omroep MAX tv-dokter Ted van Essen, revalidatiearts Annelie Block, NVDA-bestuurslid/ ex-covid-patiënte Alma ter Wal-Harmsen en huisarts/ medisch adviseur Eline Hofman spreken aan tafel over Covid-19. Wil jij van hen iets weten? Dan is dit jouw kans om je vraag te stellen!

Tafelgast: Ted van Essen

Ted is vaste huisarts in het tv-programma Tijd voor MAX

Volgens Ted ging de voorlichting aanvankelijk vooral over acute Covid-symptomen en sterfte, vooral in verpleeghuizen. Sinds de coronavaccinaties zijn de ziekenhuisopnames drastisch minder geworden en komt er meer aandacht voor de chronische klachten na Covid-19: long Covid: ‘Benauwdheid, pijn, oververmoeidheid, concentratieverlies: wel 10% van covidpatiënten blijft langdurig klachten houden.

De begeleiding en revalidatie zullen veelal in de eerstelijnsgezondheidszorg plaatsvinden’.

Tafelgast: Annelie Block

Annelie is als medische (long-) revalidatiearts werkzaam bij Merem medische revalidatie

Vanuit haar beroep ziet zij ex-covidpatiënten die nog lang last houden van klachten na een doorgemaakte coronabesmetting. Wie houdt er na corona restverschijnselen over en wie niet? Hoeveel mensen krijgen nou percentueel long covid klachten? En moeten we het inderdaad als een virussoort zien?   

Zijn het met name de mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen of vooral de thuisgebleven patiënten en hoe wordt de revalidatie aangepakt?   

Tafelgast: Alma ter Wal-Harmsen

Alma is coördinerend doktersassistent en NVDA-bestuurslid

Alma heeft vorig jaar zelf corona gehad. Gedurende een lange periode daarna heeft zij te maken gehad met langdurige klachten zoals vermoeidheid. Alma vertelt vanuit haar persoonlijke ervaring over hoe zij deze periode heeft doorgemaakt en wat dit voor haar op zowel privé- als werkgebied heeft betekend.

Hoe gaat het nu met Alma? Kan zij inmiddels haar werk weer als vanouds uitvoeren?

Tafelgast: Eline Hofman

Eline is huisarts en medisch adviseur bij C-support

Samen met een team van artsen, maatschappelijk werkers en arbeidsdeskundigen maakt zij zich sterk voor goede zorg voor mensen met aanhoudende klachten na Covid-19. Vanuit haar ervaringen en expertise op dit gebied zal zij ingaan op de problematiek en de mogelijkheden die C-support kan bieden. Bijvoorbeeld op de vraag welke paramedische herstelzorg er ingezet kan worden.

Aanmelden

Je kunt je niet meer aanmelden.

De kosten voor deelname aan deze webinar zijn:

  • NVDA-leden € 75
  • Niet-NVDA-leden € 100
  • NVDA-studentleden € 35

Accreditatie

Accreditatie voor deze webinar is aangevraagd (3 punten). De NVDA uploadt de punten in je digitaal portfolio van het Kwaliteitsregister Doktersassistent.

Let op: Wil je je accreditatiepunten zelf ontvangen? Dan moet je je zelf hebben aangemeld en zelf ingelogd zijn op je computer! Anders kunnen we jouw punten niet invoeren in het Kwaliteitsregister Doktersassistent.

Zie ook

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg