• Home
  • Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker draait een jaar

Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker draait een jaar

In 2017 is het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in Nederland ingevoerd. De voorlopige uitkomsten over het eerste jaar zijn bekend. De definitieve cijfers volgen medio dit jaar.

Vernieuwing

Het invoeren van het vernieuwde bevolkingsonderzoek is goed verlopen, mede dankzij de intensieve samenwerking tussen alle ketenpartners. Een uitstrijkje wordt nu eerst getest op het hoog risico humaan papillomavirus (hrHPV). Daarnaast kunnen sinds 2017 deelnemers die moeite hebben met een uitstrijkje ook kiezen voor een zelfafnameset. Voor vrouwen die hrHPV-positief zijn volgt een onderzoek op afwijkende cellen.

Humaan Papillomavirus

Ruim 9% van de deelnemers is hrHPV-positief. Bij een derde van deze vrouwen (3% van alle deelnemers) zijn direct afwijkende cellen gevonden, zij zijn verwezen naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek. De overige twee derde van de hrHPV-positieve vrouwen (6% van alle deelnemers) zijn geen afwijkende cellen gevonden. Zij krijgen na zes maanden een uitnodiging van de screeningsorganisatie om een controle-uitstrijkje bij de huisarts te laten uitvoeren. Het aantal indirecte verwijzingen (na het controle-uitstrijkje) is nog niet bekend.

 Zelfafnameset

Bijna 7% van de deelnemers maakt gebruik van de zelfafnameset. Van deze deelnemers had 30% nog niet eerder deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, waaronder ook relatief veel 30-jarigen. Van de gebruikers van de zelfafnameset is ruim 7% hrHPV positief, zij worden uitgenodigd voor een uitstrijkje bij de huisarts voor beoordeling op afwijkende cellen.

Definitieve cijfers

Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens tot 1 maart 2018. Medio dit jaar worden de definitieve cijfers van het vernieuwde bevolkingsonderzoek 2017 gepresenteerd. Hierin worden ook cijfers over de deelnamegraad opgenomen. Deze zijn nu nog onvoldoende bekend.

Meer informatie: RIVM

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg