• Home
  • Van de voorzitter: Zo ondersteunde jouw collega mijn moeder

Van de voorzitter: Zo ondersteunde jouw collega mijn moeder

Mijn moeder van 99 is nog helemaal bij de tijd en woont ook nog zelfstandig. Elke week doen we samen boodschappen en ik zorg ervoor dat alles goed blijft draaien.

Het gaat eigenlijk best goed. Maar afgelopen maand hadden we een aantal medische afspraken: eerst met de huisarts en daarna in het ziekenhuis.  Dat riep bij mijn moeder veel onrust en onzekerheid op. Logisch als je 99 bent. Gelukkig hadden we te maken het doktersassistenten die hier oog voor hadden. Zij namen een deel van de onrust en onzekerheid weg. Dat is best knap, want mijn moeder is een beetje eigengereid.

Hoe deden ze dat? Ze waren begripvol en hadden aandacht. Ze namen de tijd voor vragen. Ze vonden het niet erg een vraag twee keer te beantwoorden. Want ze snapten dat herhaling soms nodig is om duidelijk te maken wat er precies gaande is. Ze maken een grapje en gaven een complimentje. Eigenlijk deden ze precies wat mijn moeder nodig had. Hun aanpak maakte echt het verschil en mijn moeder ging met een gerust hart weer huiswaarts.

Het maakte op mij veel indruk. Hun benadering was niet alleen geruststellend, maar ook gericht op het emotionele welbevinden van mijn moeder. Met engelengeduld lieten ze zien dat de zorg niet alleen gaat over het genezen van het lichaam, maar ook om het kalmeren van de geest!

“Ga er maar aan staan” dacht ik.  Want zowel in de huispraktijk als in het ziekenhuis was het heel druk. Om dan toch met geduld en empathie een brug te slaan tussen medisch jargon en de zorgen van een patiënt, is gewoon heel erg knap.

De avond na het ziekenhuisbezoek reed ik met een gerust hart bij mijn moeder weg. We hadden nog even nagepraat en de dag doorgenomen. De geruststellende woorden en geduldige uitleg van de doktersassistenten hadden mijn moeder goed gedaan. Ik wist dat ze die avond weer rustig zou slapen.

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA

Reageren op de column? linde.gonggrijp@nvda.nl

Zie ook

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacyverklaring NVDA

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg