• Home
  • Tijdelijk versterkte inzet zelfafnamesets (ZAS) baarmoederhalskanker

Tijdelijk versterkte inzet zelfafnamesets (ZAS) baarmoederhalskanker

In nauwe afstemming met de ketenpartners gaan de bevolkingsonderzoeken zoveel mogelijk door. Aangegeven wordt dat poliklinische vervolgzorg naar gynaecologen gecontinueerd kan worden. Wel merkt Bevolkingsonderzoek Nederland uit cliëntreacties dat het in sommige huisartspraktijken tijdelijk niet mogelijk is om uitstrijkjes te maken. In dat geval wordt er geadviseerd om alvast een afspraak in te plannen met de patiënt voor een later moment. Ook kan er eventueel doorverwezen worden naar een andere huisarts die wel capaciteit heeft. Patiënten kunnen ook geadviseerd worden om een zelfafnameset aan te vragen. In de uitnodigingsbrief wordt  de mogelijkheid om een zelfafnameset aan te vragen tijdelijk extra onder de aandacht gebracht.

Aanvragen zelfafnameset
Patiënten kunnen de zelfafnameset online aanvragen via Mijn Bevolkingdsonderzoek, na inlog met DigiD. Patiënten kunnen uiteraard ook bellen of een email sturen.  Klik hier voor meer informatie over de zelfafnameset en een instructiefilmpje. De zelfafnameset test alleen op HPV. Neemt jouw patiënt deel met de zelfafnameset en wordt er HPV gevonden? Dan is het belangrijk dat zij een afspraak maakt voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk.

Uitstrijkje na HPV+
Bevolkingsonderzoek Nederland vraagt jullie om uitstrijkjes na een HPV-positieve zelfafnameset en controle-uitstrijkjes na 6 maanden wel uit te voeren. Het is belangrijk dat de uitstrijkjes voor deze patiënten door kunnen gaan. Doorverwijzing na cytologie+ De doorverwijzing voor cliënten met een cytologie positieve uitslag naar het ziekenhuis blijft gewoon doorgaan. Het is belangrijk dat zij zich verder laten onderzoeken door de gynaecoloog.

 

 

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg