Kwaliteit uitstrijkjes gaat achteruit
Maak jij regelmatig uitstrijkjes in de huisartsenpraktijk? Volgens de gegevens van Bevolkingsonderzoek Nederland gaat de kwaliteit van de uitstrijkjes achteruit. De afgelopen jaren is het aantal uitstrijkjes waarin geen endocervicale cellen zichtbaar zijn, gestegen naar bijna 30%. Die uitstrijkjes zijn geen PAP-0 (niet te beoordelen), maar de kwaliteit is wel lager. Dat is geen goede ontwikkeling. Terwijl de uitstrijkjes in de praktijk steeds belangrijker zijn.
Wanneer is de laatste keer dat je een (bij)scholing hebt gevolgd over cervixscreening? We adviseren dat doktersassistenten die uitstrijkjes maken jaarlijks de e-learning Cervixscreening doorlopen.
Voldoende bekwaam
Volgens schattingen van het NHG is een minimum van 10 uitstrijkjes per jaar nodig om voldoende bekwaam te blijven.
Scholingen
Bevolkingsonderzoek Nederland helpt je graag om te zorgen dat de kwaliteit van de uitstrijkjes in jouw praktijk goed blijft. Daarvoor bieden zij verschillende scholingen aan. Dat kan zowel online als live verspreid over het land.
- Basisscholing Cervixscreening
Voor doktersassistenten die het maken van uitstrijkjes binnenkort in hun takenpakket krijgen of onlangs hebben gekregen. - E-learning Basisscholing Cervixscreening
Voor doktersassistenten die hun kennis over het maken van een uitstrijkje willen ophalen. - Vervolgscholing Cervixscreening
Voor doktersassistenten die ervaren zijn in het maken van uitstrijkjes, hun kennis willen verdiepen en op de hoogte willen zijn van de laatste ontwikkelingen rond het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Zie ook
- Scholingen Cervixscreening (basis, vervolg, e-learnings)
- Scholingen van Bevolkingsonderzoek Nederland
- Het hoofdstuk Uitstrijkje in de huisartsenpraktijk in de NHG Praktijkhandleiding (NHG.org)
- NHG-Praktijkhandleiding Baarmoederhalskanker (NHG.org)
- NVDA-pagina bevolkingsonderzoeken
- Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor professionals (RIVM.nl)