• Home
  • 31 mei Internationale Anti-Tabaksdag

31 mei Internationale Anti-Tabaksdag

31 mei is het Internationale Anti-Tabaksdag, ook wel World No Tobacco Day genoemd. Dit is een uitgelezen kans voor doktersassistenten om met advies en voorlichting bij te dragen aan een rookvrije samenleving.

Patiënten die bij je komen met de hulpvraag ‘ik wil stoppen met roken’ kun je als doktersassistent adviseren en voorlichten. Maar niet alleen patiënten kun je voorlichten. Denk bijvoorbeeld ook aan patiënten met aan roken gerelateerde klachten of aandoeningen, of diabetes. Of ouders met kinderen met astma en/of recidiverende bovenste luchtweginfecties, zwangere vrouwen en hun partners. Mee-rokers, zoals kinderen, ondervinden ook de schadelijke effecten van tabaksrook.

Preventie
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat driekwart van de Nederlandse rokers dagelijks rookt. Het hoogste percentage rokers valt in de leeftijdscategorie tussen de 20 tot 30 jaar. Meer dan 60 procent van de rokers in deze leeftijdsgroep zei dagelijks te roken. Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Naast de arts, heeft de doktersassistent een belangrijke taak in preventie: advies en voorlichting over een gezonde leefstijl en leefomgeving.

Routekaart Stoppen met Roken voor doktersassistenten
Voorzitter Linda de Boer van NVDA Regio Limburg heeft een ‘Routekaart Stoppen met Roken voor doktersassistenten’ ontworpen. De NVDA heeft meer informatie, maar je kunt haar ook mailen.

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg