• Home
  • Eerste zelfafnamesets uitstrijkje medio mei op de mat

Eerste zelfafnamesets uitstrijkje medio mei op de mat

Vanaf 2017 kunnen vrouwen meedoen met het BVO bmhk met een zelfafnameset (ZAS). Deze is voor vrouwen die erg tegen het uitstrijkje opzien en om die reden niet meedoen met het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset kan dan een manier zijn waarop zij toch deel kunnen nemen. Met de zelfafnameset neemt de vrouw zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt zij op naar het laboratorium waar het getest wordt op HPV. Vanaf week 20 (15 mei)liggen de eerste zelfafnamesets op de mat.

Aanvragen zelfafnameset
De vrouw moet zelf de zelfafnameset aanvragen. Zij krijgt de zelfafnameset niet automatisch thuisgestuurd. Vrouwen die niet op de uitnodigingsbrief reageren (non-responders), ontvangen 4 maanden later een herinneringsbrief. Daarbij zit een aanvraagformulier voor de zelfafnameset.

De vrouw kan ook al de zelfafnameset aanvragen vanaf het moment dat zij uitnodigingsbrief heeft gehad. Aanvragen kan dan telefonisch of per e-mail bij de screeningorganisatie in haar regio. Ze ontvangt het pas vanaf het moment dat zij anders de herinneringsbrief zou krijgen.

Zelfafnameset en uitstrijkje

  • De zelfafnameset is niet hetzelfde als een uitstrijkje. De zelfafnameset is een betrouwbare manier om op HPV te testen. Wordt HPV gevonden dan is alsnog een uitstrijkje nodig bij de huisarts voor een cytologische beoordeling.
  • Ongeveer 8% van de vrouwen die meedoen met de zelfafnameset hebben wel HPV. Bij jonge vrouwen ligt dit hoger dan bij oudere vrouwen.

Vragen of hulp bij de zelfafnameset?

  • Krijgt u vragen van de vrouw over de zelfafnameset? Op bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl staat uitgebreide informatie en een animatie-instructiefilm. Verwijs haar hiernaartoe voor meer informatie. Of neem dit samen met haar door.
  • Als een vrouw onzeker is over hoe zij de zas moet gebruiken dan kan afname ook in de huisartsenpraktijk plaatsvinden. De vrouw doet de zas dan wel zelf op de bus. De huisartsenpraktijk krijgt hiervoor geen bevolkingsonderzoek-vergoeding. Ook dan krijgt de huisarts de uitslag niet. De uitslag gaat altijd alleen naar de vrouw.
  • Vrouwen hebben nog steeds ook de mogelijkheid om een uitstrijkje bij de huisarts te maken. Het is wel belangrijk dat zij dan de (herinnerings-/uitnodigings)brief meeneemt. De stickers op de brief heeft de huisartsenpraktijk nodig om het materiaal naar het laboratorium te sturen.

Uitslag zelfafnameset

  • De uitslag van de zelfafnameset wordt gestuurd naar de vrouw.
    De huisarts ontvangt de uitslag van de zelfafnameset niet. Hij is namelijk niet de aanvrager van het onderzoek.
  • Vrouwen met een uitslag hrHPV-positief na een ZAS gaan naar de huisartsenpraktijk voor een uitstrijkje. Het uitstrijkje wordt alleen cytologisch beoordeeld.

Meer weten?

 

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg