• Home
  • Bureaukaart griepprik tijdens zwangerschap 2022

Bureaukaart griepprik tijdens zwangerschap 2022

Er is een bureaukaart van het RIVM met vragen en antwoorden over de griepvaccinatie voor zwangeren. Vrouwen die in 2022 van 1 oktober t/m 31 december 22 weken of langer zwanger zijn, mogen gratis de griepprik halen. Zij kunnen zich hiervoor melden bij de huisarts.

Je kunt de bureaukaart gebruiken als je vragen krijgt.

De griepprik is volgens het RIVM de beste bescherming voor de baby tegen mogelijke ernstige gevolgen van griep. Ook heeft de vrouw zelf na de prik een kleinere kans om ernstig ziek te worden door griep of daardoor te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Over de griepprik voor zwangeren

De griepprik verkleint de kans om griep te krijgen. Ook verkleint het de kans om ernstig ziek te worden van griep. Zwangere vrouwen worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Ook hebben pasgeboren baby`s een hoger risico op ernstiger beloop van griep zoals ziekenhuisopname.

De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw. Na griepvaccinatie tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta/moederkoek vindt uitwisseling plaats van o.a. voedingsstoffen en antistoffen. Zo komen de antistoffen tegen het griepvirus ook bij de baby en heeft de baby een kleinere kans om griep te krijgen in de eerste maanden na de geboorte. Ook is de zwangere vrouw zelf ook beschermd. Als de baby of de zwangere vrouw toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild.

Zie ook

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg