• Home
  • Bevolkingsonderzoeken naar kanker stopgezet in verband met coronavirus Covid-19

Bevolkingsonderzoeken naar kanker stopgezet in verband met coronavirus Covid-19

Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zal de beschikbare zorg in Nederland de komende periode naar verwachting zeer sterk onder druk komen te staan. Om deze reden heeft het ministerie van VWS besloten om de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop te zetten. Deze maatregel geldt voor heel Nederland tot en met in ieder geval 6 april. In afwachting van de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt er in afstemming met de betrokken partijen zoals huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria gekeken wanneer de bevolkingsonderzoeken weer worden gestart.

Geen nieuwe uitnodigingen

Per direct worden er geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Cliënten die al een uitnodiging hebben ontvangen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker of darmkanker kunnen nog deelnemen. Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker kunnen cliënten met een uitnodiging geen borstfoto’s laten maken.

Wat betekent dit voor de huisartsenpraktijken en doktersassistenten?
Omdat er cliënten zijn met een bestaande uitnodiging kunnen huisartsenpraktijken de aankomende periode nog verzoeken van vrouwen krijgen voor een uitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het is aan de huisartsenpraktijk zelf om de afweging te maken of de werkdruk het toelaat om hiervoor een afspraak te maken. Omdat er geen nieuwe uitnodigingen worden verstuurd zal het aantal uitstrijkjes langzaam afnemen. Vrouwen die in aanmerking komen voor een controle-onderzoek blijven wel een uitnodiging ontvangen. Voor de bevolkingsonderzoeken darmkanker en borstkanker neemt het aantal verwijzingen ook af. Met name bij het bevolkingsonderzoek borstkanker zal dit sneller gaan aangezien er vanaf 16 maart ook geen borstfoto’s meer worden gemaakt.

Huisartsenpraktijken worden door de screeningsorganisaties direct geïnformeerd. Voor vragen of meer informatie zie www.rivm.nl. 

 

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacyverklaring NVDA

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg