• Home
  • Nieuws tags: covid-vaccinatie

Nieuws

Zorgen van huisartsen over welzijn team

Huisartsen zitten met de handen in het haar om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen en de hoge werkdruk. Ze zijn trots op hun veerkracht en die van hun team en maken zich zorgen over hun welzijn. De NVDA herkent deze uitkomsten van het LHV-onderzoek.

Interval tussen de griep (pneumokokken-)prik en Covid-19-vaccinatie

De Gezondheidsraad heeft op 14 september de minister geadviseerd voorlopig nog niet te starten met een Covid-19 booster vaccinatie. Wel is het volgens de Gezondheidsraad evident om een kleine groep ernstig immuun gecompromitteerde mensen een derde vaccinatie te geven voor wie een standaarddosering van 2 vaccins onvoldoende bescherming biedt. Deze mensen kunnen na selectie door het ziekenhuis vanaf 1 oktober een afspraak maken bij de GGD.

Artsen zitten met overschot AstraZeneca

Hoogstwaarschijnlijk verdwijnen tienduizenden AstraZeneca-vaccins die bij huisartsen in de koelkast liggen in de prullenbak. In Nederland is geen vraag meer naar het vaccin, maar de prikken naar het buitenland vervoeren is verboden. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ).

Sluiten NVDA-meldpunt vaccinatiehulp

Een half jaar na de opening van het NVDA-meldpunt vaccinatiehulp sluiten we het meldpunt. De meeste mensen zijn gevaccineerd én de GGD-GHOR heeft recent een belangstellendenpool geopend.

Belangstellenden pool vaccinatiehulp

De belangstellenden pool van de GGD-GHOR is een pool waarop de GGD-regio’s een beroep doen wanneer zij een personeelstekort hebben op één of meerdere van de vaccinatielocaties. Zonder de verplichting de openvallende dienst(en) daadwerkelijk in te vullen.

Vaccinatiebewijs via huisarts – voor wie en hoe?

Het ministerie van VWS heeft een handleiding gemaakt voor huisartsenpraktijken met uitleg hoe de ‘uitzonderingsroute voor vaccinatiebewijzen’ verloopt en welke stappen een huisarts kan zetten als een patiënt aanklopt voor een vaccinatiebewijs.

Selecteren en uitnodigen jongeren 12-17 jaar met medische indicatie

Maandag 21 juni ontvangen alle huisartsenpraktijken een SNPG-alert met informatie over het selecteren en uitnodigen van jongeren tussen de 12 en 17 jaar (geboren tussen 1-1-2004 en 30-6-2009) met medische indicatie voor vaccinatie bij de GGD. Het gaat hier specifiek over de groep die de griepprik ontvangt, aangevuld met jongeren met het syndroom van Down.

Mensen met medisch risico tussen 18-60 jaar vanaf begin mei uitgenodigd

Mensen met een medisch risico, de zogenaamde griepprik-groep onder de 60 jaar, worden vanaf de eerste week van mei door de huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Met deze uitnodiging kunnen zij aan afspraak maken bij de GGD. Het gaat ongeveer om 1 miljoen mensen. Deze groep wordt gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg