Jubileumcongres 2023 NVDA terugblik

Wat was het een mooie dag, ons jubileumcongres op zaterdag 22 april in Bussum! We vierden op feestelijke wijze ons mooie vak en het zestigjarig bestaan van de vereniging. Met 950 doktersassistenten, Kees Tol als dagvoorzitter, de jubileumfilm, veel inspirerende workshops en sprekers, en natuurlijk het optreden van OG3NE.

Bedankt iedereen voor jullie aanwezigheid en enthousiaste deelname!

Powerpoints en handouts

Wil je de powerpoints en/of handouts terugzien? Klik op het onderwerp.

Parkinson (dr. Jorrit Hoff)

De ziekte van Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende hersenziekte. In Nederland leven nu meer dan 63.000 mensen met parkinson en dit aantal zal de komende 20 jaar verdubbelen. We denken dat onze leefomgeving (pesticiden, oplosmiddelen, luchtverontreiniging) bijdraagt aan deze explosieve toename. Naast traagheid, stijfheid en soms beven kunnen mensen last hebben van problemen met denken, psychische klachten, slaapproblemen en moeite met plassen en ontlasting. Helaas kunnen we de ziekte nog niet remmen of genezen. De ziekteverschijnselen kunnen we wel steeds beter behandelen.

In deze workshop komen de basis (wat is Parkinson), symptomen, verloop, behandeling en nieuwe ontwikkelingen aan bod.

Dr. Jorrit Hoff
Neuroloog
St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Feiten en Fabels over voeding (dr. Ir. Iris Groenenberg)

Over voeding bestaan veel fabels. Bijvoorbeeld over afvallen. Zo zou citroenwater helpen om af te vallen. En soms wordt beweerd dat je (bijna) geen koolhydraten meer mag eten als je diabetes hebt. Wat is daar nu allemaal van waar?

In een gesprek met een patiënt kan het vaak gaan over voeding. In deze interactieve presentatie van het Voedingscentrum helpt Iris je betrouwbare informatie te herkennen en fabels door te prikken. Ze licht toe hoe voedingsadviezen tot stand komen; de basis waarmee jij jouw patiënt goed kunt informeren.

Dr. Ir. Iris Groenenberg
Expert Voeding en Gezondheid
Voedingscentrum

Borstkanker (Kathinka van Vliet)

1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven de diagnose borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Hoewel de overlevingskans de afgelopen jaren is gestegen sterven er jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte.

In deze workshop hoor je onder andere over nieuwe behandelmethoden, betere kwaliteit van leven, het belang van zelfonderzoek en hoe het zit met erfelijkheid.

Kathinka van Vliet
Verpleegkundig specialist mama-oncologie
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Zelfmoordpreventie (Karel Maas)

Als triagist en doktersassistent krijg je ook vragen van mensen die in ernstige geestelijke nood zijn. Stichting 113 kan helpen als het gaat om preventie van suïcide.

In deze workshop leer je meer over de overtuiging dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en wanneer de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. De missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.

Karel Maas
Verpleegkundige acute zorg/ trainer/ coach
Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Foto’s

Nog even nagenieten? Hier vind je de foto’s van de dag.

Jubileumfilm

Voor het zestigjarig bestaan van de NVDA maakten we een jubileumfilm, waarin doktersassistenten vertellen over hun vak en over de vereniging. Deze is hier te zien (alleen voor leden).

Bedankfilmpje Jellie Klaver

NVDA-directeur Jellie Klaver bedankt je nog even voor je aanwezigheid tijdens het congres.

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg