• Home
  • Congres2023 aanmelden

Congres2023 aanmelden

[hurrytimer id=”210109″]

De inschrijving is gesloten!

Workshops

De eerste ronde

De hart-hoofd connectie (dr. Janneke Wittekoek)

Door onze 24-uurs economie wordt het steeds lastiger om de weg naar ontspanning te vinden. Dit is zorgwekkend, want een leven uit balans met veel stress raakt letterlijk ons hart. Stress draagt bij aan hartproblemen en vooral het vrouwenhart is daar gevoelig voor. Hoe zit dat eigenlijk met chronische overbelasting van je zenuwstelsel en je hartgezondheid?

In deze workshop krijg je uitleg wat de effecten van stress kunnen zijn op je hart. Een workshop met aandacht voor brain-food, beweging en ontspanning voor een gezond hart en hoofd. Inclusief handige tips en tricks die je in jouw praktijk kunt toepassen!

Dr. Janneke Wittekoek
Cardioloog en oprichter
Heartlife Klinieken

Parkinson (dr. Jorrit Hoff)

De ziekte van Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende hersenziekte. In Nederland leven nu meer dan 63.000 mensen met parkinson en dit aantal zal de komende 20 jaar verdubbelen. We denken dat onze leefomgeving (pesticiden, oplosmiddelen, luchtverontreiniging) bijdraagt aan deze explosieve toename. Naast traagheid, stijfheid en soms beven kunnen mensen last hebben van problemen met denken, psychische klachten, slaapproblemen en moeite met plassen en ontlasting. Helaas kunnen we de ziekte nog niet remmen of genezen. De ziekteverschijnselen kunnen we wel steeds beter behandelen.

In deze workshop komen de basis (wat is Parkinson), symptomen, verloop, behandeling en nieuwe ontwikkelingen aan bod.

Dr. Jorrit Hoff
Neuroloog
St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Kleine kwalen (dr. Just Eekhof)

Just Eekhof is sinds meer dan 25 jaar praktijkhoudend huisarts in Gezondheidscentrum Stevenshof in Leiden. Daarnaast is hij als universitair hoofddocent werkzaam bij de afdeling Public health & Eerstelijnsgeneeskunde bij het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Hij geeft daar onderwijs aan in de studie geneeskunde en is begeleider van onderzoek. Hij is tevens hoofdredacteur van de vier Kleine kwalen-boeken.

Tijdens het NVDA congres presenteert hij een kleine kwalen-quiz. De quiz toetst de kennis van doktersassistenten en POH’s over verschillende kleine kwalen. De winnaar wint een prijs: een boek.

Dr. Just Eekhof
Huisarts-epidemioloog, universitair hoofddocent
LUMC

Feiten en Fabels over voeding (Joka van Dusseldorp - Dijkstra)

Over voeding bestaan veel fabels. Bijvoorbeeld over afvallen. Zo zou citroenwater helpen om af te vallen. En soms wordt beweerd dat je (bijna) geen koolhydraten meer mag eten als je diabetes hebt. Wat is daar nu allemaal van waar?

In een gesprek met een patiënt kan het vaak gaan over voeding. In deze interactieve presentatie van het Voedingscentrum helpt Joka je betrouwbare informatie te herkennen en fabels door te prikken. Ze licht toe hoe voedingsadviezen tot stand komen; de basis waarmee jij jouw patiënt goed kunt informeren.

Joka van Dusseldorp – Dijkstra
Projectmanager Professional Services
Voedingscentrum

Pensioen, kan ik nog eerder met pensioen? (Jan Breunesse)

Je bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Maar hoe zit dit nu precies? Veel mensen denken als het over pensioen gaat ‘dat zie ik later wel’. Ttoch is het handig om er iets meer van te weten. Je werkt er immers hard voor en legt er iedere maand veel geld voor opzij.

Voorlichter Jan Breunesse van PFZW legt in begrijpelijke taal uit hoe jullie pensioen in elkaar zit. Je krijgt in de workshop onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Welke keuzes zitten er in het pensioen?
  • Kan ik nog eerder met pensioen, later met pensioen, werken naast pensioen?
  • Waar vind ik de informatie over mijn eigen pensioensituatie?

Jan Breunesse
Pensioenvoorlichter
PFZW

De vertrouwenspersoon (Sylvia Rikkelman)

Een veilige werkomgeving is niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk. Helaas krijgen nogal wat werknemers te maken met onveilige situaties of ongewenst gedrag op de werkvloer.

Onderzoek wijst uit dat 16% van alle werknemers wordt geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen, zoals (seksuele) intimidatie, pesten, negeren, agressie, geweld of discriminatie. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht zijn medewerkers hiertegen te beschermen en er beleid voor te hebben. Als gecertificeerd vertrouwenspersoon laat Sylvia je kennismaken met de vertrouwenspersoon.

Sylvia Rikkelman
zzp doktersassistent

Body & Brain (Jantina ter Veer)

Body & Brain is een speelse, vrolijke workshop die bestaat uit allerlei creatieve oefeningen en spelletjes waarbij je telkens je geest, je lichaam en de wisselwerking tussen die twee oefent. En dat is weer heel goed voor onze hersencellen én ons humeur.

Alle oefeningen zijn altijd met de hele groep of in duo’s of trio’s. Je hoeft dus nooit iets alleen te doen. We starten met een leuk kennismakingsspel, waarbij je elkaar op een heel andere manier dan normaal leert kennen. In de oefeningen daarna werken we met letters, getallen, namen, associaties, kleuren, noem maar op. Ook stoppen we bekende spelletjes in een nieuw jasje. We eindigen rustig met aandacht voor onze ademhaling.

Iedereen kan meedoen, leeftijd maakt niet uit, je hoeft echt niet heel fit te zijn. Kom in je gewone kleding, trek comfortabele schoenen aan en geniet.

Jantina ter Veer
Gecertificeerd trainer cognitieve fitness
Body & Brain

De tweede ronde

Palliatieve zorg (dr. Sander de Hosson)

Deze workshop gaat in op de zorg in de stervensfase en geeft eerlijk antwoord op de vragen: ‘Welke symptomen treden er op?’, ‘Aan welke symptomen moet je iets doen en aan welke hoef je niets te doen?’ en ‘Hoe kunnen wij patiënten en hun familie zo goed mogelijk op het sterven voorbereiden?’

Longarts Sander de Hosson wil dat palliatieve zorg in de spotlights komt te staan. Met zijn boek Slotcouplet beschreef hij op ontroerende wijze vele situaties binnen de zorg voor patiënten die terminaal ziek waren. In maart 2023 verschijnt zijn nieuwe boek ‘Leven toevoegen aan de dagen’.

Dr. Sander de Hosson
Longarts
Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Transgender (Liesbeth van Helden en Manon de Hingh)

Het jongste kind van Liesbeth, Anna-Lynn, is geboren met de uiterlijke kenmerken van een jongen. Ze beleeft zich sinds jonge leeftijd als meisje en gaat ook zo door het leven.

Anna-Lynn wordt bijgestaan door Manon de Hingh, physician assistant bij het RadboudUMC Expertise centrum Geslacht & Gender. In deze workshop gaan Liesbeth en Manon in op de vraag wat de rol van een doktersassistent kan zijn in een dergelijk proces.

De vragen ‘Wie ben je, waaraan kun je dat merken en hoe voelt dat?’ speelden al vroeg. Met als een van de conclusies: wie je bent, wordt niet alleen bepaald door je uiterlijke lichaamskenmerken.

Liesbeth van Helden & Manon de Hingh
physician assistant
RadboudUMC Expertise centrum Geslacht & Gender

De eerste 1.000 dagen (prof. dr. Tessa Roseboom)

In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. In de eerste 1.000 dagen van het leven ontwikkelt die enkele cel zich tot een compleet mens. Met alles erop en eraan. In geen enkele andere fase van het leven worden er zoveel biologische mijlpalen bereikt. Tijdens dit prille begin worden alle organen aangelegd, wordt de afweer opgebouwd, hechten we ons aan ouders of verzorgers, we leren eten, drinken, praten. We worden letterlijk gevormd.

Tijdens de workshop bespreekt Tessa Roseboom het bewijs uit allerlei vakgebieden dat laat zien waarom de eerste 1.000 dagen van het leven zo belangrijk zijn. Er zijn vele manieren waarop de doktersassistente een positieve invloed kan hebben, en tijdens de workshop willen we ideeën en inspiratie delen en concrete stappen zetten om optimaal bij te dragen aan een goede start voor elk kind.

Prof. dr. Tessa Roseboom
Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid
Amsterdam UMC

Alopecia (drs. Alexander Lokin)

De term alopecia is hoogstwaarschijnlijk bekend, maar is anders dan vaak aangenomen geen diagnose. Het betekent ‘kaalheid’ en zegt niks over de oorzaak hiervan. Het is belangrijk om de verschillende oorzaken te weten om de patiënt te kunnen behandelen en te adviseren.

Tijdens deze workshop neemt Alexander je mee naar de wereld van hoofdbeharing en de verschillende oorzaken van alopecia. Waarom wordt de ene man wel kaal en de andere niet? Bestaat er ook een vrouwelijke ouderdomskaalheid? Kunnen kinderen ook kaal worden? Feit en fabel over haarverzorging en natuurlijk de mogelijke behandelingen per alopecia diagnose.

Drs. Alexander Lokin
Dermatoloog
Amsterdam UMC & Huid Medisch Centrum

Baarmoederhalskanker (Sandra van Dijk)

Er is veel veranderd in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: er wordt minder snel verwezen, het controle-onderzoek is nu na twaalf maanden in plaats van zes maanden, sommige mensen worden pas na tien jaar weer uitgenodigd, transmannen kunnen deelnemen en er komt een steeds grotere rol voor de zelfafnameset.

Wat betekent dit in de praktijk voor jou als doktersassistent? Ben je nog goed genoeg op de hoogte, voel je je nog bekwaam? En welke rol in het bevolkingsonderzoek heeft de huisartspraktijk in de toekomst? In deze workshop gaan we samen met deze vragen aan de slag.

Sandra van Dijk
Programmamanager bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
RIVM

Niet over mij, zonder mij! (Barbera Oppelaar)

Waar loop je tegenaan als je zeggenschap in je beroep wilt ontwikkelen? In verschillende ziekenhuizen hebben doktersassistenten de eerste stap gezet… en met succes!

Met theater en gesprek nemen Barbera Oppelaar en enkele acteurs van Ervarea je mee in de dilemma’s en vragen waar je tegenaan loopt bij zeggenschap.

Er is ruimte om je ervaringen te delen. Een interactieve workshop met stof tot nadenken en vooral ook leuk! Er is een concrete afsluiting ingespeeld op jouw situatie. De acteurs hebben ruime ervaring in de zorg, zowel als zorgprofessional als trainer/ coach.

Barbera Oppelaar
Directeur/eigenaar, trainer, coach, acteur
Ervarea

Body & Brain (Jantina ter Veer)

Body & Brain is een speelse, vrolijke workshop die bestaat uit allerlei creatieve oefeningen en spelletjes waarbij je telkens je geest, je lichaam en de wisselwerking tussen die twee oefent. En dat is weer heel goed voor onze hersencellen én ons humeur.

Alle oefeningen zijn altijd met de hele groep of in duo’s of trio’s. Je hoeft dus nooit iets alleen te doen. We starten met een leuk kennismakingsspel, waarbij je elkaar op een heel andere manier dan normaal leert kennen. In de oefeningen daarna werken we met letters, getallen, namen, associaties, kleuren, noem maar op. Ook stoppen we bekende spelletjes in een nieuw jasje. We eindigen rustig met aandacht voor onze ademhaling.

Iedereen kan meedoen, leeftijd maakt niet uit, je hoeft echt niet heel fit te zijn. Kom in je gewone kleding, trek comfortabele schoenen aan en geniet.

Jantina ter Veer
Gecertificeerd trainer cognitieve fitness
Body & Brain

De derde ronde

Verborgen verslaving (Daan Deenik)

Het is van groot belang een mogelijke verslaving in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Schaamte- en schuldgevoelens rondom verslaving maken dit in de praktijk lastig, zo niet onmogelijk. Kennis over de ziekte en over de impact die de stoornis heeft op alle betrokkenen faciliteren herkenning en maken een eerste gesprek makkelijker.

In deze workshop krijg je aanbevelingen over de verschillende onderwerpen die besproken dienen te worden. Tevens besteedt Daan aandacht aan de impact op de naasten, de verschillende fasen van de ontwikkeling van een verslaving en wat verslaving feitelijk in de kern is. Tot slot staat Daan stil bij de verschillende afweervormen die bij de patiënt aanwezig kunnen zijn. De lezing rondt af met een aantal take-home handreikingen.

Daan Deenik
Psycholoog, Manager program & development
SolutionS

Borstkanker (spreker nog niet bekend)

1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven de diagnose borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Hoewel de overlevingskans de afgelopen jaren is gestegen sterven er jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte.

In deze workshop hoor je onder andere over nieuwe behandelmethoden, betere kwaliteit van leven, het belang van zelfonderzoek en hoe het zit met erfelijkheid.

De hormonale rollercoaster van de vrouw (Wilma Smit & Pauline Ottervanger)

Vanaf de geboorte van de vrouw, spelen hormonen een essentiële rol. Ze hebben zowel positieve als negatieve effecten op het lichaam en het functioneren van een vrouw. Denk aan menstruatieproblemen, PMS en cyclische migraine klachten. En dan op de helft van haar leven stopt er een orgaan, het ovarium, met het maken van oestrogeen, met alle gevolgen van dien. Niet alleen kunnen er lichamelijke klachten optreden, maar brengt het ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Vrouwen moeten zich hiervan bewust zijn, maar ook professionals.

In deze workshop proberen Wilma en Pauline je niet alleen kennis bij te brengen, maar ook praktische tools aan te reiken, zodat je hormonale problemen kunt herkennen en de juiste adviezen kunt geven.

Dr. Wilma Smit & dr. Pauline Ottervanger
Gynaecologen
Vrouwenwijzer.nl

Jezelf op de eerste plek zetten (dr. Juriaan Galavazi)

De spagaat tussen tijdgebrek, tijd willen nemen en goede zorg willen verlenen. De werkdruk door veeleisende patiënten, lange dagen, administratieve rompslomp en het geleur om de patiënt op de juiste zorgplek te krijgen. Het kan absoluut anders, maar hoe dan?

Dr. Juriaan laat je zien dat jij de meeste waarde van jou als assistent kunt leveren, wanneer jij honderd procent jij kan zijn. Daarvoor heb je jezelf op de allereerste plek te leren zetten. Het stelt je in staat om (nog) meer waarde toe te voegen aan het leven en de gezondheid van anderen evenals aan je eigen leven en gezondheid.

Dr. Juriaan Galavazi
Arts en coach, schrijver van bestsellers
dokterjuriaan.nl

Importeren van nieuwe patiëntendossiers; kan het gemakkelijker? (Marcel Leijten)

Het importeren van nieuwe patiëntendossiers vergt veel extra handelingen, controles en correcties. Specialistenbrieven, labwaarden of medicatie komen niet onder de juiste episodes in het HIS terecht. Dit corrigeren kost assistenten onnodig veel tijd.

Stichting ION maakt zich al jaren hard voor verbeteringen. In 2022 is een project gestart waarin alle HIS-leveranciers zich hebben gecommitteerd om dit probleem uiterlijk 31 december 2022 gezamenlijk op te lossen.

Marcel neemt je mee in deze ontwikkelingen en is vooral ook benieuwd naar hoe de nieuwe oplossing functioneert. Een interactieve workshop waar het gaat om jouw ervaringen!

Marcel Leijten
Projectleider
Stichting ION

Zelfmoordpreventie (Stichting 113 Zelfmoordpreventie)

Als triagist en doktersassistent krijg je ook vragen van mensen die in ernstige geestelijke nood zijn. Stichting 113 kan helpen als het gaat om preventie van suïcide.

In deze workshop leer je meer over de overtuiging dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en wanneer de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. De missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie
De nationale organisatie voor preventie van suïcide.
Missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.

 

Zie ook

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg