Congres 2019
Foto’s
Bedankfilmpje Jellie Klaver
Powerpoints en handouts
Loop je ergens tegenaan of heb je het gevoel dat je iets wilt bereiken, maar je komt er niet uit, door er alleen over te praten. De boksende coach biedt uitkomst. Fysiek en mentaal zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Met boksen kom je sneller tot de kern van problematiek. En het helpt ook tegen stress. Deze workshop wordt ook gegeven in ronde 2.
Bij langdurige pijn kan het moeilijk zijn om geschikte pijnstillers voor iemand te vinden. Er wordt gewaarschuwd tegen het langdurig gebruik van NSAID’s (o.a. ibuprofen, naproxen en diclofenac) en het gebruik van morfine-preparaten staat ter discussie. Wat kan dan wel? Kennis van hoe het lichaam met pijn omgaat, is van groot belang bij het vinden van geschikte pijnstillers.
Een voorbeeld: Jasper (26) heeft een jaar terug een auto-ongeluk gehad en komt de praktijk binnenlopen voor een afspraak met de huisarts over rugklachten. Je weet dat hij hersenletsel opliep bij het ongeluk. Waar houd je rekening mee? Tijdens de workshop bespreken we de meest voorkomende emotionele, cognitieve en gedragsmatige veranderingen na hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekte.
Neuropsycholoog
Een derde van de zorgvragen aan de huisarts gaat over de huid. Als assistent weet je daar waarschijnlijk alles van. Maar ook van de plekjes en vlekjes? Met behulp van beeldmateriaal leer je interactief de belangrijkste goed- en kwaadaardige huidafwijkingen kennen. Het beleid volgens de NHG-standaard wordt besproken en geplaatst in de ervaring van een dermatoloog. Na deze workshop kun je gerust een paar huidvragen zelf beantwoorden.
“De geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, maar altijd troost bieden.” Sander de Hosson gaat in deze lezing in op het belang van palliatieve zorg, de zorg voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte. Iedereen in de zorgketen kan bijdragen aan deze zorg door actief mee te denken om te kijken hoe we het voor deze mensen ‘makkelijker’ kunnen maken. De columns die in kranten verschenen zijn gebundeld in het boek Slotcouplet dat op plaats 2 in de bestseller top 60 binnenkwam.
Tijdens de workshop bespreken we de belangrijkste wet- en regelgeving voor de doktersassistent. Ook besteden we aandacht aan een aantal belangrijke patiëntenrechten aan de hand van casuïstiek. Bijvoorbeeld: wanneer mag een behandeling worden beëindigd naar aanleiding van (verbale) agressie of geweld van een patiënt? We staan eveneens uitgebreid stil bij de (herziene) beroepscode voor de doktersassistent.
Docent Gezondheidsrecht
Erasmus Universiteit Rotterdam
Zelf-rijdende auto’s gaan de weg op, robots betreden onze woonkamers en de wijd verbreide toename van medische kennis stelt nieuwe eisen aan de positie en vaardigheden van zorgverleners. Die de voorkeur hebben voor een-op-een contact met patiënten. Voor wie ze door het vuur gaan, maar waardoor ze soms nauwelijks toe komen aan het runnen van hun bedrijf, laat staan aan innovatie. Wat komt er allemaal op ons af en hoe gaat dat ons dagelijkse werk beïnvloeden? Hoe kunnen we ons hierop het best voorbereiden?
Wat doen de nieren precies voor het menselijk lichaam? Hoe diagnosticeer en behandel je een nierziekte? Wat kan ik zelf als patiënt doen om verdere nierschade te voorkomen? Wat kan ik als zorgprofessional doen om verdere nierschade van patiënten te voorkomen? Welke medicijnen moeten worden aangepast? Middels digitaal stemmen wordt interactief antwoord gegeven op deze en jouw nefrologie vragen.
Internist-nefroloog
VU Medisch Centrum Amsterdam
In de workshop nemen we je mee in de ontwikkeling van het brein en het effect van dementie op het brein. Waarom reageert iemand soms op een bepaalde manier? Hoe komt het dat iemand boos wordt? Wat maakt dat je geen begrip meer kunt hebben voor een ander? Je leert begrijpen in de workshop waar bepaald gedrag vandaan komt. Verder krijg je praktische handvatten hoe je, vanuit jouw professie, het contact met mensen met dementie kunt verbeteren en gedrag kunt beïnvloeden. De workshop laat je ervaren, is actief, praktisch en inhoudelijk.
Vragen of problemen op seksueel gebied hebben implicaties voor ons fysieke en geestelijke welbevinden. Schaamte en onzekerheid hierover kunnen medische klachten beïnvloeden en soms zelfs verergeren. Ziekte en handicap, maar ook ouderdom, kunnen seksualiteit veranderen. In deze workshop leren doktersassistenten hoe zij de signalen die wijzen in de richting van seksuele (dys)functie vertalen naar het aangaan van een gesprek met de patiënt, bijvoorbeeld door het stellen van een vraag.
12% van de Nederlandse volwassenen heeft obesitas. Bariatrie, zoals een gastric bypass, wordt steeds meer toegepast en heeft een effect op comorbiditeiten en bijbehorende medicatie. Wat zijn de criteria voor bariatrische chirurgie? Waar dien je als professional aandacht voor te hebben in de followup? Wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Zijn er naast voordelen (gewichtsverlies) nadelen? Hoe zit het met zwangerschap na bariatrische chirurgie?
Wiersma is verpleegkundig specialist en Swinkels is arts
Nederlandse Obesitas Kliniek