Wie betaalt de kosten van de nascholing?
Binnen een aantal cao’s is de werknemer verplicht om ‘de voor de functie benodigde vakkennis en vaardigheden te verwerven dan wel actueel te houden’. Daartegenover staat de verplichting van de werkgever om dit te faciliteren. Raadpleeg de voor jou geldende cao voor de precieze tekst van het artikel over scholing. Elke cao kent rechten en plichten ten aanzien van bij- en nascholing.
CAO Huisartsenzorg
De CAO Huisartsenzorg maakt onderscheid tussen
- (verplichte) functiegerichte nascholing en
- (vrijwillige) loopbaangerichte nascholing
In beide gevallen vergoedt de werkgever na toestemming de kosten voor 100%. Alleen bij functiegerichte scholing vergoeden ze ook de opleidingstijd. Wel kun je bij vrijwillige nascholing gebruik maken van de uren uit de levensfasevoorziening.
CAO Gezondheidscentra
Binnen de CAO Gezondheidscentra krijgt de werknemer de gelegenheid om een passende functie te blijven vervullen, dan wel andere mogelijkheden te ontwikkelen. Daarvoor maakt men gebruik van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en stelt de werkgever tenminste 2% van de loonsom beschikbaar voor scholing van de werknemers.
CAO Ziekenhuizen
De CAO Ziekenhuizen gaat uit van: ‘De werknemer heeft recht op en plicht tot het volgen van scholingsactiviteiten.’ Kosten voor opleidingen die de werknemer in opdracht van de werkgever volgt, worden volledig vergoed en als werktijd aangemerkt. De werkgever moet overige scholingswensen willigen als deze passen binnen het scholingsplan van het ziekenhuis en besproken zijn in het jaargesprek met de werknemer.
GGD en Jeugdgezondheidszorg
Binnen de GGD en Jeugdgezondheidszorg gelden de arbeidsvoorwaarden voor gemeenteambtenaren. Deze is beter bekend als de CAR-UWO regeling. De scholingsparagraaf daarvan luidt: De werkgever stelt met instemming van de ondernemingsraad een jaarlijks opleidingsbeleid op voor de organisatie. De werkgever en de ambtenaar spreken ten minste één keer in de drie jaar met elkaar een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) af. In dit plan spreken de werkgever en de ambtenaar met elkaar af op welke manier vorm gaat worden gegeven aan de loopbaanontwikkeling van de medewerker.
Arbodienst
Arbo-diensten hebben geen eenduidige cao voor de hele sector. Enkele Arbo-diensten hebben hun eigen arbeidsvoorwaardenbeleid (bijvoorbeeld Arbo-Unie, Metis). Andere vallen onder het verzekeringsconcern waar zij onderdeel van uitmaken (bijvoorbeeld Achmea). Arbo-diensten moeten voldoen aan de ‘Richtlijn Arbo-diensten’ en het ‘Reglement certificatie Arbo-diensten’. Hierin is opgenomen dat de Arbo-dienst geschoold personeel moet hebben en voldoende middelen voor scholing ter beschikking moet stellen (Richtlijn paragraaf 2.1.3.3).