• Home
  • Bevolkingsonderzoeken

Bevolkingsonderzoeken

De overheid biedt verschillende screeningen aan in het Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek (NPB). Een bevolkingsonderzoek of screening is een bijzondere vorm van onderzoek: een grote groep mensen krijgt de mogelijkheid zich te laten onderzoeken. En dat terwijl ze geen gezondheidsklachtenklachten hebben. Door het bevolkingsonderzoek kan kanker in een eerder stadium worden ontdekt. Het onderzoek is gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten.

Blijf op de hoogte!
Bevolkingsonderzoek-BANNER-285-80px-v1Meld je aan voor de nieuwsbrief bevolkingsonderzoeken naar kanker.

 

BVO BAARMOEDERHALSKANKER
Vanaf 2017 is het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gefaseerd van start gegaan in Nederland. Kijk voor informatie op de site van het RIVM.

 

Algemene informatie
RIVM
JBp20150618-3935Het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek coördineert de bevolkingsonderzoeken in opdracht van het Ministerie van VWS. Regionale screeningsorganisaties voeren het bevolkingsonderzoek uit.

Wat doet de doktersassistent?
Als doktersassistent informeer je genodigden bij vragen en dilemma’s over het bevolkingsonderzoek. Ook geef je samen met de huisarts soms advies en begeleiding bij een ongunstige uitslag die tot vervolgonderzoek leidt. In je praktijk zal je regelmatig te maken krijgen met bevolkingsonderzoeken naar darm-, borst – en baarmoederhalskanker.

Informatie voor je patiënt
Wil je patiënt meer weten over bevolkingsonderzoeken? Op deze site vindt hij/zij meer informatie.

 

Contact

NVDA
Othellodreef 91- 95
3561 GT Utrecht
Routebeschrijving

tel. 030 - 2631040
Neem contact met ons op