• Home
  • Bevolkingsonderzoeken

Bevolkingsonderzoeken

Blijf op de hoogte!
Bevolkingsonderzoek-BANNER-285-80px-v1

 

BVO BAARMOEDERHALSKANKER
Informatie over de ZAS, de zelfafnameset.
Vanaf 2017 is het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gefaseerd van start gegaan in Nederland. Om begin 2017 te kunnen starten werd het bevolkingsonderzoek in de laatste maanden van 2016 afgebouwd. Meer weten over de overgang van het huidige naar het vernieuwde bevolkingsonderzoek?  Download de pdf
Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wat zijn de veranderingen? Een folder voor professionals in de zorg van het RIVM. Met de toolkit Vernieuwing bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker ondersteunt het RIVM Centrum voor Bevolkingsonderzoek (CvB) professionals bij de communicatie rondom de vernieuwing van het bevolkingsonderzoek aan andere professionals.

Bij-en nascholing via e-learning

Darmkanker: informatie voor professionals
Borstkanker: informatie voor professionals
Algemene informatie
Bijzondere vorm van onderzoek

De overheid biedt verschillende screeningen aan in het Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek (NPB). Een bevolkingsonderzoek of screening is een bijzondere vorm van onderzoek: een grote groep mensen krijgt de mogelijkheid zich te laten onderzoeken. En dat terwijl ze geen gezondheidsklachtenklachten hebben. Door het bevolkingsonderzoek kan kanker in een eerder stadium worden ontdekt. Het onderzoek is gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten.

RIVM
JBp20150618-3935Het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek coördineert de bevolkingsonderzoeken in opdracht van het Ministerie van VWS. Regionale screeningsorganisaties voeren het bevolkingsonderzoek uit.

Wat doet de doktersassistent?
Als doktersassistent informeer je genodigden bij vragen en dilemma’s over het bevolkingsonderzoek. Ook geef je samen met de huisarts soms advies en begeleiding bij een ongunstige uitslag die tot vervolgonderzoek leidt. In je praktijk zal je regelmatig te maken krijgen met bevolkingsonderzoeken naar darm-, borst – en baarmoederhalskanker.

Informatie voor je patiënt
Wil je patiënt meer weten over bevolkingsonderzoeken? Op deze site vindt hij/zij meer informatie.

 

Contact

NVDA
Othellodreef 91- 95
3561 GT Utrecht
Routebeschrijving

tel. 030 - 2631040
Neem contact met ons op