• Home
  • Bevolkingsonderzoeken en screeningen

Bevolkingsonderzoeken en screeningen

De overheid biedt verschillende screeningen aan in het Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek (NPB). Deze maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken of zelfs te voorkomen.

Bijvoorbeeld de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker.

Bevolkingsonderzoeken

Bij de bevolkingsonderzoeken krijgt een grote groep mensen, meestal afhankelijk van de leeftijd, een uitnodiging om deel te nemen zonder dat er gezondheidsklachten zijn. Het onderzoek is er vooral op gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten. De deelname aan bevolkingsonderzoeken is vrijwillig en kosteloos.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker, daarvan overlijden ongeveer 200 vrouwen.

Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen boven de 50 jaar. Bent u tussen de 50 en 75 jaar? Dan krijgt u een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek borstkanker. Middels een mammografie kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Ieder jaar krijgen ongeveer 14.000 mannen en vrouwen darmkanker en overlijden ongeveer 5.000 mannen en vrouwen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgen is 55 jaar of ouder.

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Jouw rol als doktersassistent

Als doktersassistent informeer je genodigden bij vragen en dilemma’s over het bevolkingsonderzoek. Ook geef je samen met de huisarts soms advies en begeleiding bij een ongunstige uitslag die tot vervolgonderzoek leidt. In je praktijk krijg je regelmatig te maken met patiënten die deelnemen aan de bevolkingsonderzoeken naar darm-, borst- en baarmoederhalskanker.

Omdat er regelmatig wat wijzigt in de scholing en/of behandelwijzen, houdt de NVDA jou als beroepsvereniging op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen.

Meer informatie

  • Podcast ‘De tumor tapes’
    Je hoort het rauwe, eerlijke verhaal van Susan, die er na een uitstrijkje bij de huisarts achter komt dat ze een tumor van 3 centimeter in haar buik heeft. Diagnose: baarmoederhalskanker.

Dossier (alleen voor leden)

 

Contact

Kantoor NVDSNVDA
Amalialaan 41 C
3743 KE Baarn

(085) 482 44 00
secretariaat@nvda.nl

#doktersassistent

Neem contact met ons op

Privacy

Samenwerkingspartners

Bevolkingsonderzoeken en screeningenStichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg